dinsdag 26 november 2013

Tussen de soep en de patatten

De mensen zijn boos. De mensen komen op straat in Bangkok. De mensen bezetten ministeries. En blijkbaar hebben de betogingen zulke proporties aangenomen dat de Belgische media er over berichten. Dit bericht van De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131126_00857236 is summier maar correct. Premier Shinawatra is inderdaad niks meer dan een marionet van ex-premier Taksin die het land ontvluchtte na veroordeeld te zijn voor corruptie. Taksin die nu in Dubai woont heeft nog altijd de macht in handen en Taksin's partij, die met een meerderheid verkozen is, wou een amnestie wet doorvoeren die Taksin zou toelaten terug te keren naar Thailand. Dat was de druppel voor de oppositie en een groot deel van de bevolking.

Maar wat is er echt aan de hand? Dat de huidige premier enkel een marionet is van ex-premier Taksin is waar. Maar een gesprek met mijn baas, Dahn, leert me dat de oppositie net zo corrupt is en dat het niet echt uitmaakt wie er aan de macht is. Een groot aantal Thaise politici zijn corrupt. Het systeem deugt niet. Overal in het overheidsapparaat en de regering is corruptie aanwezig; van verkeersagenten tot ministers. Corruptie wil zeggen dat je makkelijk een rechter kunt omkopen maar ook dat de huidige meerderheid populistische hervormingen en wetten doorvoert die de meeste kiezers tevreden houden maar het land niet vooruit helpen. Het is een vicieuze cirkel volgens Dahn maar hij heeft er goede moed in dat als de Thaise bevolking blijft betogen en protesteren er na een jaar of tien wel verandering kan komen.


Wat betekent dit voor mij? Ik heb persoonlijk nog zo goed als niks gemerkt van de betogingen. De betogingen gaan door op specifieke locaties van een gigantische stad, het leven lijkt voor veel mensen gewoon door te gaan en Dahn bevestigd dat ook. In de expat gemeenschap wordt het niet echt besproken. Buitenlanders die in Thailand wonen houden er zich wijselijk buiten want het wordt niet geapprecieerd van de Thaise kant als je je bemoeit met de Thaise politiek. Je gaat beter naar een bar op Sukhumvit om rustig een pintje te drinken en een paar Britse vijftigers WANKER naar het voetbal op tv te horen roepen dan je je tussen de betogers te begeven. In een stad die meer dan negen miljoen mensen huisvest wordt het bijna een fait divers, het gebeurt tussen de noedelsoep en de rijst door. Het kan altijd omslaan naar rellen; maar daar lijkt het niet naar.